Hem » Sevärdheter » La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

Fler Bilder

La Sagrada Familia betyder ”den heliga familjen”. Det är en basilika – en slags kyrkobyggnad – som började byggas år 1882 men har ännu idag inte blivit färdig. Den beräknas bli klar år 2026, men ingen vet något med säkerhet. La Sagrada Familia besöks av miljontals turister årligen. Den är en av Spanien största turistattraktioner. Många tror felaktigt att kyrkan är Barcelonas domkyrka, eller katedral – men Barcelonas katedral heter Santa Eulalia som ligger i gamla stan i Barcelona.

La Sagrada Familia är enligt många den världsberömde arkitekten Antoni Gaudís mästerverk – dess enorma storlek och vackert spröda design är så vacker att det är svårt att sluta titta. Man behöver inte alls vara troende kristen för att uppskatta skönheten och den fridfulla värdigheten hos en sådan byggnad.

Kyrkobyggnaden ståtar med arton höga torn. Det högsta av tornen kommer bli Jesus, sedan kommer evangelisterna, jungfru Maria efter dem och de kortaste tornen får representera de tolv apostlarna. Man finansierade projektet från början helt på privata välgörare, numera kommer de flesta pengarna från biljettintäkter av turister och även från gåvor donerade av privatpersoner. Staten eller kyrkan har med andra ord aldrig skjutit till några pengar, och ändå har kyrkan en massiv budget. Budgeten för bygget uppgick under 2009 till runt 18 miljoner Euro, så det är mycket pengar det handlar om. Man hoppas kunna öppna själva kyrkan för gudstjänst och liknande hösten år 2010. Antoni Gaudí ligger begravd här.

När kyrkan står färdig är det meningen att det högsta valvet ska vara så högt att talhöjden inomhus kommer vara på 75 meter.

Det kostar 11 Euro för inträde, 10 Euro om man har åkt turistbussen hit och kan visa upp giltigt kvitto/biljett. Ungdomar går in för 9 Euro och medlemmar i föreningen samt barn under 12 år går in gratis. De håller öppet varje dag mellan nio på morgonen till sex på kvällen mellan oktober och mars. På sommarhalvåret, mellan april och september, har de öppet längre – nio på morgonen till åtta på kvällen.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.