Hem » Sevärdheter » Casa Batlló

Casa Batlló

Fler Bilder

Under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet pågick en kamp på gatan Passeig de Gracia om vem som kunde uttrycka modernism på bästa sätt med hjälp av sina hus. Antoni Gaudí kallades in att hjälpa Josep Batlló som ägde ett hus på gatan. Han ville riva huset och låta Gaudí bygga ett vackert och uttrycksfullt modernistiskt hus. Gaudí lyckades dock övertala honom att låta huset stå kvar, men låta honom bygga vidare på det. Efter lite övertalan fick han det, och då gick han in för projektet – han lade till en helt ny fasad, byggde på en extra våning, designade om taket. Han designade dessutom om hela interiören. Allt detta stod klart år 1906.

Fasaden består av sandsten, och som typiskt är för Gaudí, saknar den nästan helt räta linjer. Balkongerna på de lägre våningarna har benliknande pelare, medan de på de högre ser ut lite som dödsskallar. Därför kallades huset lite skämtsamt ”benhuset”. Taket har mosaikdetaljer som ser ut som fjällen på en enorm reptil, och ett litet torn med ett kors på. Enligt vissa experter på området Gaudí ska fjällen representera en drake, det lilla tornet med korset på representerar St. Göran - drakdräparen – och benen och dödsskallarna är drakens offer.

Huset blev utan tvekan det mest uttrycksfulla på hela gatan, så man kan lugnt påstå att Gaudí vann den inofficiella tävlingen. Idag räknas byggnaden till en av Gaudís största och viktigaste. Det är fantastiskt intressant att gå en rundtur i den, och även om det är ganska dyrt (16,50 Euro) så är det väl spenderade pengar. Man kan gå här i över en timme och ändå vilja stanna kvar längre.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.