Hem » Nöjen » La Rambla

La Rambla

La Rambla är förmodligen Barcelonas mest kända boulevard. Det är ett internationellt erkänt shoppingstråk, med dussintals butiker och med massvis av människor att titta på. Här finns allt från gatudansare och gatumusikanter, till magiker och försäljare som vill sälja sin krimskrams. La Rambla heter Las Ramblas på spanska och Les Rambles på katalanska. Anledningen till pluralformen av ordet på de inhemska språken är att boulevarden egentligen är uppbyggd av flera boulevarder som går samman till en lång. Sammanlagt är här fem stycken – Canaletes, Estudis, Sant Josep, Caputxins och Santa Mònica. Boulevarden byggdes över en gammal flod vars vatten var odrickbart eftersom den användes som avlopp för staden. När staden växte så mycket att man kom för nära floden så begravde man den och byggde en gata över den. La Rambla började byggas 1776 från hamnen, men den nådde inte sin fulla längd förrän mitten av 1800-talet. Namnet La Rambla kommer ursprungligen från arabiskan – ramla betyder sandig flodbädd.

Boulevarden är ungefär 1,2 km lång, och det finns mer än bara butiker här. Det finns bland annat ett erotikmuseum, ett vaxmuseum, ett Christopher Columbus monument och även en liten marknad. Det finns massor av blomstånd längs med gatan. Det finns även mindre sedvanliga försäljare, som säljer bland annat fåglar.

Det finns en hel rad restauranger och även hotell längs med eller i närheten av La Rambla, men hotellen är ofta väldigt dyra. Restaurangerna är ganska välbesökta så det kan vara svårt att få ett bra bord, eller ett bord över huvud taget. Det är trevligt att sitta där och äta medan man tittar på allt folk, men det är knappast rogivande. Det är en sådan sak man gör en eller två gånger, sedan letar man upp trevligare och bättre, men framförallt lugnare, restauranger en bit ifrån La Rambla.

På det hela taget är La Rambla ett absolut måste att besöka minst en gång under sin resa till Barcelona, det är ett av Barcelonas definitivt bästa resmål. Var bara försiktig med ficktjuvar och lurendrejare!


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.