Spansk Mat
Spansk mat är inte direkt inhemsk i Barcelona – i alla fall inte som den katalanska maten. Trots allt är Barcelona huvudstad i Katalonien, men det betyder inte att man inte kan få bra spansk mat här. Vad är då typiskt spanskt? Eftersom Spanien är så stort och uppdelat i olika regioner så är det svårt att besvara, men det finns flera exempel på maträtter och ingredienser som används i hela landet.
•Tapas – Kanske Spaniens just nu trendigaste och mest populära mat. Det är inte egentligen en egen maträtt, utan det är en benämning på små rätter som man äter i samband med en utekväll på krogen, eller som en förrätt. Exempel kan vara små brödbitar att doppa i sås, eller något liknande. Det är just nu väldigt trendigt att äta tapas som hel måltid på restaurang.
•Arroz con leche – Rispudding.
•Gazpacho – En kall tomatsoppa.
•Chorizo – En kryddig korv som är mycket populär även i Sverige.
•Paella – En risrätt med olika ingredienser som exempelvis musslor, kött eller något annat (egentligen katalansk rätt men kan ses som spanskt också).
•Tortilla de patatas (kallas även tortilla españas) – ung. potatisomelett.
•Olika sorters mat från havet, till exempel fisk, kräftor, musslor med mera.
•Turrón – En slags nougat med mandel och honung. Julgodis i Spanien.
•Tortas de aceite (ursprung: Sevilla) – En söt bakelse med olivolja.
•Botifarra – En slags korv, egentligen katalansk men ändå förknippad med Spanien.
All typisk spansk mat kan man få serverad vart man än kommer i Spanien. De flesta riktiga spanska krogar serverar tapas, men se upp – priset avgör verkligen kvalitén. Undvik turistfällorna – fråga vart spanjorerna går för att få sig något att äta. Dessa restauranger är ofta mycket bättre och de serverar mer genuin spansk mat.