Hem » Mat & Dryck » Spansk Dryck

Spansk Dryck

Spanien är det land i hela världen som har störst odlad markyta ägnad åt vinodling. De har 1,1 miljoner hektar vinodlingar. Dock är de bara tredje störst i världen med kvantitet – Frankrike och Italien producerar faktiskt mer vin. Detta beror mycket på att Spaniens jord inte är optimal för odling, eftersom den är torr och inte innehåller så höga halter näringsämnen. Spanjoren dricker i regel 38 liter vin om året, vilket placerar landet på nionde plats i världen. Det finns 600 olika sorters druvor som är inhemska i Spanien. Forskarna tror att vinodling i olika former pågått här i landet sedan runt 4000-3000 f. kr.

Sherry är en dryck från södra Spanien. Sherry är ett vin gjort på vita vindruvor och som sedan fått konjak tillsatt. Sherry går från mycket ljusa och torra, fino, till mörkare och ibland sötare versioner – olorosos. 95 % av sherryn som görs idag görs på Palomino druvan.

Cava är typiskt spanskt (ursprungligen katalanskt), och kan ses som en spanskt motsvarighet till champagnen. Det är ett vitt mousserande vin, som från början kallades champaña. Senare så valde de spanska producenterna att runt år 1970 döpa det till cava istället. De vanligaste vindruvorna som används till cavan är Macabeo, Parellada och Xarel-lo.

Kaffe är också väldigt stort i Spanien. Det finns en kaffedryck som man ofta dricker på morgonen – lika delar starkt kaffe och varm mjölk. Fram mot kvällen kan man om man vill ta sig en carajillo – en kaffegök helt enkelt! Starkt kaffe blandat med antingen rom, eller konjak.