Hem » Mat & Dryck » Katalansk Mat

Katalansk Mat

Spanskt mat och katalanskt mat är i grunden faktiskt ganska olika. Den första och mest betydande skillnaden är inte så mycket vad de äter som hur de äter det. Tapas är typiskt spanskt – det är små rätter som ofta är nyttiga och som är designade från början att ätas mellan vinklunkarna. Det var alltså ingen måltid i sig. Idag är trenden att man äter tapas som en hel måltid, på speciella tapasställen. Katalansk mat är mycket mer inne på ett vanligt trerätters upplägg – förrätt, huvudrätt, efterrätt. Typiska katalanska maträtter inkluderar olika sorters sallader, soppor, skaldjur och fisk. Även sniglar förekommer, och det katalanska köket har sina egna desserter.

Något som är lika vanligt för katalaner som exempelvis pannbiff med lök är för oss svenskar är ”Pa amb tomàquet”. Det betyder bröd med tomat, och det är precis vad det är. Men istället för att dela tomaten och lägga mellan ett par brödskivor, så mosar man tomaten och brer ut den som smör över brödet. Ofta så blandar man in vitlök, och det är brukligt att ha små bitar rökt skinka på, eller små kryddiga korvbitar – eller något annat liknande som verkar gott. Detta är en maträtt som varje katalan är förtrogen med, och tycker mycket om.

En annan känd maträtt är naturligtvis paellan, som många icke-spanjorer ser som nationalrätten i Spanien. Lustigt nog tycker inte spanjorerna det, utan de ser den som en lokal rätt från Valencia-området. Oavsett så är det den typiska söndagsmiddagen, eller så lagar man stora laddningar av den till familjehögtider. Paella är en risrätt med olika ingredienser – på vissa ställen, som Valencia, har man kött och sniglar i, på andra har man skaldjur och ibland kan man ha bönor också om man vill. Det är varmt rekommenderat att prova paella minst en gång när man är i Barcelona!