Hem » Fakta » Innan resan till Barcelona

Innan resan till Barcelona

Spanien har inga speciella vaccinationskrav för att få tillträde till landet. Risken för hepatit B är något högre här, så det bästa är att vaccinera sig innan man åker. I övrigt behövs inga speciella vaccinationer. En viktig sak att tänka på är att vårdsystemet inte alltid fungerar som i Sverige när man är utomlands. Ett bra sätt att gardera sig på är att beställa ett sjukförsäkringskort (engelska: European Health Insurance Card). Kortet är personligt och gör att man kan få akut vård när man är på semester eller annat besök i ett annat europeiskt land, till samma pris som om du vore försäkrad i landet. Detta för att slippa enorma vårdkostnader om man exempelvis bryter ett ben eller liknande. Det är enkelt att beställa från Försäkringskassan, och det kostar ingenting. Eftersom kortet är helt personligt betyder det att även barn måste ha ett helt eget.

Vad gäller försäkringar så är det inte alltid lönt att teckna försäkring med sitt flygbolag som man flyger med på semestern. Betalar man med VISA-kort så får man ibland en försäkring av sin bank genom det också. Ett hett tips är att sätta sig med alla papper innan man bokar resan, och om man finner att ens försäkringar eventuellt tillsammans med VISA-försäkringen faktiskt täcker det man känner att man behöver, så är det onödigt att lägga till pengar för en reseförsäkring man inte behöver.

Växla alltid pengar här hemma innan du åker utomlands, i Sverige får du bättre kurser och snällare avgifter. Alternativt så finns det speciella uttagskort som man kan ladda med Euro. Då slipper du växlingsavgiften och du slipper ha mycket kontanter med – nackdelen är att det ofta kostar pengar att skaffa kortet eller så kostar varje uttag.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.